Varşova Üniversitesi'ndeki araştırmacılar Florence LENS Enstitüsü'nde geliştirilen LCE teknolojisini kullanarak, bir opto-mekanik sıvı kristal elastomer ( LCE) teknolojisiyle monolitik bir tasarıma sahip bir doğal ölçekli yumuşak tırtıl robot geliştirdi.
LCE’ler aydınlatma altında büyük şekil değişikliği sergileyebilen akıllı malzemelerdir. İsteğe bağlı olarak, bu yumuşak maddeler daha önceden tanımlanmış çalıştırma performansı ile üç boyutlu formlara getirilebiliyor.
Işık kaynaklı deformasyon, monolitik LCE yapısının çok sayıda ayrık çalıştırıcılar olmadan karmaşık işlemleri gerçekleştirmesine olanak sağlıyor.
15 milimetrelik bu robot, yeşil ışık enerjisi ve mekansal modüle lazer ışını tarafından kontrol ediliyor.
Gövdesi, desenli molekül hizalama ile ışığa duyarlı bir elastomer şeritten yapılan bu robot, seyahat deformasyon modeli ile farklı yürüyüş şekillerini taklit edebiliyor. Bu sayede, eğimli alanda tırmanabiliyor ve kendi ağırlığının on katı kadar olan nesneleri itebiliyor.
Varşova Üniversitesi Fotonik Nanoyapı bölüm başkanı olan Piotr Wasylczyk diyor ki;“Yumuşak robotlar tasarlamak, mekaniği, güç kaynağı ve kontrolü tamamen yeni bir paradigma gerektirir. Biz sadece doğadan öğrenerek başladık ve tasarım doğal evrimle ortaya çıktı. Böylece tasarımlar, doğal evrim yolu sayesinde doğru yaklaşımlarla değişmeye başlıyor."
Araştırmacılar, küçük ölçekli bu buluşun yumuşak robotik buluşlarında daha farklı gelişmelere yol açabileceğine inanıyorlar.
Referans:
http://www.newelectronics.co.uk/electronics-news/caterpillar-robot-powered-and-controlled-with-light/144694/