G'ler arasındaki farklar

4G ve 5G dördüncü ve beşinci nesil kablosuz iletişim teknolojisinin adıdır.

Halihazırda kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede 28 Megabit hız sunuyor. Bu hız 4G'de 100 Megabit seviyesine ulaşmasına karşın, 4G'nin hızı 5G'nin yanına bile yaklaşamıyor. Zira 5G teknolojisinde 1000 Megabit üzerinde hızlara ulaşılıyor.


4G teknolojisi IPv6 nın bütün nimetlerinden yararlanarak veri transferinde büyük hızlara ulaşabiliyor. Özellikle cep telefonu ile internete bağlananlar ve video seyredenler, dosya indirenler, ses transferi yapanlar için için oldukça büyük hız avantajı sunmaktadır. 4G şebekesini kullanarak bulunduğunuz yerden binlerce kişiye canlı yayın yapabilirsiniz. 3G ile birlikte hayatımıza giren ancak beklenen ilgiyi görmeyen görüntülü görüşme, 4G ile kasintisiz ve hızlı mümkün olacak. Cep telefonunda en büyük dezavantajı, bataryaya büyük yük bindirdiği için batarya kullanım süresi ve ömrü kısalıyor.

'Yüksek hızlı mobil internet teknolojisi' anlamına gelen 4G, dünyanın bazı ülkelerinde 200 milyonun üzerinde kişi tarafından kullanılıyor, fakat 5G için henüz oturmuş bir standart bulunmuyor ve 2020 yılından önce yaygın kullanıma sunulması da beklenmiyor. 4G’nin daha hızlı sürümü olarak tanımlanan 5G henüz taslak aşamasında olan bir teknoloji. Dünyanın farklı ülkelerinde farklı kurum ve devletler tarafından çeşitli denemeleri yapılan 5G teknolojisinde teorik olarak 1 Gbps hızlara ulaşılabiliyor. Yapılan testlerde bu hızın da üzerine çıkıldığı durumlar oldu ancak bunların büyük bir çoğunluğu ideal şartlarda gerçekleştirilen testlerde elde edilen rakamlar. Gerçek dünyada bu değerleri elde etmek çok zor.

5G'nin dağıtımı ise yapılan testlerin gösterdiği üzere, Wifi sinyalleri üzerinden yapılıyor. Bu şekilde 5G ile her yerden iletişimin sağlanması hedefleniyor. Yani daha eski teknolojilerdeki ortamın yarattığı bağlantı sorunu, 5G'de ortadan kalkıyor diyebiliriz.
Ayrıca 5G, daha az güç tüketimi özelliğiyle de, diğer teknolojilerin çok önünde konumlanıyor.
Şu anda Ericsson'un lider olarak geliştirmeye devam ettiği 5G'yi, pek çok ülke desteklemeye devam ediyor. Ayrıca Alcatel-Lucent'i satın alan Nokia, Samsung ve daha bildiğimiz pek çok büyük marka 5G'nin gelişimini destekliyor. 5G ile ilgili çalışmaları yapan kuruluşların başında NGMN (Next Generation Mobile Networks - Gelecek Nesil Mobil Ağlar) birliği geliyor. Dünya çapında 25 operatörün üye olduğu birliğe, 34 üretici ve 25 üniversite ve araştırma şirketi de katkıda bulunuyor. Birliğe Türkiye’den Turkcell de üye. 5G standartları konusunda çalışmaları olan birlik, 2020 yılı ve sonrasında bu teknolojiyi kullanıma sunabilmek adına standartları oluşturmaya çalışıyor. Birliğin hazırladığı yol planına göre 2016 ve 2017 yılları arasında 5G standartları oluşturulacak. 2018 yılında 5G ile ilgili geliştirmeler yapılacak. 2019 ve 2020 yılında ise testler ve denemeler yapılacak. Yeni teknolojinin 2020 yılından sonra kullanıma sunulması bekleniyor.
Mobil internet hızlarının yüksek olduğu Güney Kore’de 2018 yılında yapılacak Kış Olimpiyatları’nda Samsung’un 5G teknolojisinin kısmen de olsa kullanılması planlanıyor. Samsung’tan yapılan açıklamaya göre bu gerçekleştiği takdirde 5G teknolojisini 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda kullanıma sunabilecekleri ifade edildi.

Bir diğer 5G testi de İngiltere’deki Surrey Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Yapılan testte saniyede 1 Tbps hızlara ulaşıldı. İngiltere’de iletişim sektörünü düzenleyen kurum Ofcom’dan yapılan açıklamaya göre 2020 yılından itibaren 5G’nin kullanıma sunulacağı belirtildi.
5G üzerinde çalışan bir diğer firma da Nokia Networks. Firma geliştirdiği 5G teknolojisinin Google Fiber'den 10, 4G'den ise 40 kat hızlı olduğunu belirtti. Saniyede 10 Gigabit veri aktarımı sağlayan teknoloji, yüksek çözünürlüklü filmlerin birkaç saniyede cep telefonlarına indirilebileceği anlamına geliyor. Gerekli altyapının sağlanması halinde, 5G'nin '8K' kalitesindeki 3D filmlerin aktarımına bile izin vereceği öne sürülüyor.

Belirtilen istatistiklerin gerçek dünyaya uyumlu hale gelmesi ise şu an için hayal gibi görünüyor. Nokia, 5G teknolojinin yoğun kullanım nedeniyle gerçek dünyada en fazla saniyede 100 Megabit hıza ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bu hız, 4G'nin yaklaşık dört katına denk geliyor.
5G teknolojisinin vaat ettiği hızlarla kullanılabilecek düzeye gelmesi halinde, teknolojinin birçok alanında büyük atılımlar yaşanacak. Robotlar insanların üzerlerine giydikleri kontrol cihazlarıyla eşzamanlı kontrol edilebilecek, bilgi ağları mevcut ağların 10 bin katı kapasiteye ulaşacak. Böylece, milyarlarca cihaz tek bir merkezden yönetilebilecek. 5G bu özelliğiyle Nesnelerin İnterneti (IoT) ve akıllı şehirler gibi yeni nesil teknolojilerin temellerinden birini oluşturuyor.