Telefonla uzaktan cihaz kontrolu...

Telefonu yararlı bir iletişim aracı haline getirelim ve telefonla uzaktan cihazları kontrol edelim.

"Teknik servis için 1'e, operatöre bağlanmak için 2'ye basınız." Bu ses tanıdık değil mi. Günümüz Telefon santrallarında telesekreter özelliği vardır ve bu telesekreterler numaralarla seçenek sunarak basılan numarayı bilirler. Peki bunu nasıl yaparlar?

Telefondan herhangi bir tuşa bastığınız zaman, düşük ve yüksek frekanslı bir sinyal elde edilir. Herbir tuş için bu frekanslar sabit ve her telefonda aynıdır. DTMF (Dual Tone Multiple frequency) sinyaller dediğimiz sinyaller üretilir. Karşı tarafta bulunan bir decoder entegresi (Bizim projede MT8870 entegresi) bu DTMF kodlarını çözer ve hangi tuşa karşılık geldiğini söyler. Aşağıda farklı tuşlar için frekans seviyeleri tablosu verilmiştir.


Aşağıdaki devreyi kuralım.
Devreyi kurduktan sonra telefon hattına paralel telesekreterli bir telefon bağlayalım. Çünkü telefon çalınca otomatik olarak açılması gerekir ki tuşa basalım ve DTMF kodu üretelim. Telesekreter mesajı olarak da boş bir mesaj bırakalım.
Telefonu birkaç kez çaldırdığımız zaman telefon otomatik olarak açılacak ve telesekreter devreye girecektir. Bu sırada basılan her tuş, decoder entegresi tarafından çözülecek ve hangi tuşa basıldıysa, çıkışında ona karşılık gelen LED yanacaktır. Basılan tuşa göre hangi çıkışın aktif olacağı yukarıdaki tabloda verilmiştir. Dikkat edeceğimiz nokta, Çıkışlara kod çözücü bağlamadığımız için çıkışlar birkaç tuşla da aktif olabiliyor. Örneğin Q1 çıkışı 1,3,5,7,9 tuşuyla aktif olabilmektedir. Q4 çıkışı ise 8,9,0 tuşlarıyla aktif olabilmektedir.

Aynı devreyi kullanarak herhangi bir cihazı röle üzerinden kontrol edebiliriz. O zaman yapmamız gereken, kullanacağımız çıkışa aşağıdaki gibi bir röle bağlantısı yapmamız gerekiyor.


Basit ama çok fonksiyonel, telefonla uzaktan kontrol devresi yaptık, hem de 16 kanal. Biz burada 1 kanallı devreyi anlattık. 16 kanalı ayrı ayrı kullanmak için Q1-Q4 çıkışlarına kod çözücü eklemeyi de size bıraktık.

Kolay gelsin...