Temassız 125 Amper akım ölçme

Elimizdeki avometre ile çok basit, 125 Ampere kadar ölçme yapabilen temassız bir akım ölçme düzeneği kuralım. Bunun için gerekli malzemeler;
1- CSLA2CF Honeywell Hall effect sensör (yaklaşık 25$),
2- 7808 gerilim regülatörü,
3- 12V DC adaptör.


Düzeneğin en önemli bölümünü Hall Etkisi (HAll Effect) sensör oluşturuyor. Hall etkisi sensörleri, manyetik alan ölçümlerinde kullanılan yarı iletken sensörlerdir. Akım taşıyan bir yarı iletken manyetik alan içinde tutulduğunda, akım taşıyıcıları manyetik alana ve akım yönüne dik bir kuvvet etkisi altında kalır. Denge durumunda yarı iletkenin kenarları arasında bir gerilim oluşur. Oluşan gerilimin büyüklüğü manyetik alanın büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Manyetik alanla kontrol edilen bir gerilim kaynağı gibi davranırlar. Yarıiletken, manyetik alan çizgileri tam üzerinden geçecek şekilde  mıknatıslar içine tutturulmuştur. Üzerinden akım geçen iletken, sensörün içinden geçirilir. Mıknatısın arasından geçen iletken kablodaki akım, manyetik alanı değiştirerek yarıiletkenin çıkışındaki gerilimi değiştirir. 3 bacaklı olarak üretilirler. Akımın yönüne göre iki yönlü de çalışırlar. Hem DC hemde AC akımları ölçebilirler.




Düzeneğimizi kurduktan sonra en önemli konu, DC akım ölçümünde DC gerilim kademesine, AC ölçümünde ise AC gerilim kademesinde ölçüm yapacağız. Düzeneğimizin hassasiyeti, 8V besleme gerilimiyle yaklaşık olarak 0.033 Volt/A dır. Daha hassas yapabilmek için sensör içinden geçireceğimiz kabloyu birkaç tur dolandırabiliriz. Örneğin bu düzenekte kabloyu sensör içinden 10 tur sardırırsak, hassasiyet 0.33 Volt/A değerine çıkar. Devredeki bağlantılarda, mavi kablo sensör çıkışı, kırmızı kablo besleme girişi, siyah kablo toprak'dır.


CSLA2CF Sensörün özellikleri;
Sensor çıkışı: Gerilim
Besleme gerilimi DC Min/Max: 6V/12V
DC Akım ölçme aralığı: -125A to 125A
AC Akım ölçme aralığı: -125A to 125A
Tepki süresi: 3µs

 Uygulamanın, başka projeleriniz için de fikir kaynağı olması dileğiyle...