Dünyanın ilk sürücüsüz otomobilleri yollarda...

Dünyanın ilk sürücüsüz taksileri Singapur'da Perşembe günü (25 Ağustos 2016) yola çıktı.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) de çalışan iki araştırmacı tarafından geliştirilen NuTonomy adındaki otomobil, 2,5 kilometrekarelik Singapure bussiness park'ta test sürüşüne başladı.


Dünyada ilk olarak gerçekleşen bu sürüş, insan müdahalesi olmadan ve bir robot tarafından halka açık yollarda yapılan ilk deneme. Test araçlarına, deneme aşamasında yanlış giden birşeylerin olup olmadığını test etmek için bir bilgisayar mühendisi ve bir yedek sürücü eşlik edecek.


Her araç 6 set LIDAR (Lazer darbeleri kullanılarak bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan teknoloji) teknolojisi ile donatılmış. Ayrıca, engelleri tanıma ve trafik ışıklarını algılamak üzere gösterge tablosunda iki kamera yerleştirilmiş.


NuTonomy firması, Singapur'un kalabalık yollarındaki araba sayısını azaltmanın nihai hedefleri olduğunu, bunun için 2018 yılına kadar insansız-araç taksi filosunu oluşturmak istediklerini açıkladı. NuTonomy'nin patronu Doug Parker, Singapur yollarındaki araç sayısını 900.000'den 300.000'e indireceklerini ve bunun dünyanın dört bir yanındaki şehirlere model olacağını umduklarını söylüyor.
Parker, Eğer yollardan birçok otomobili çekmek mümkün olursa, bunun birçok şeyin yolunu açabileceğini, daha küçük yollar yapılabileceğini, daha küçük otoparklar oluşturulabileceğini ve bunun da ileride insanların şehirle etkileşimini değiştireceğini düşünüyor.

Kaynak: Mashable