Mum ile telefonunuzu şarj edin...

Daha önce yayınladığımız "Bilgisayar fanı ile telefonunuzu şarj edin" makalesi, uygulamasının her yerde ve her zaman mümkün olmadığı gibi nedenlerle eleştiri aldı. Bizde projemizde küçük bir değişiklik yaparak uygulama alanını değiştirdik. Fan yerine soğutucu, peltier ve mum kullandık.
Artık telefonu şarj etmek için bisiklete binmek ya da rüzgarlı bir yere gitmek zorunda değilsiniz. Evde küçük bir ısı kaynağıyla (örneğimizde mum kullandık) telefonunuzu şarj edebilirsiniz. 5V/50W peltier, bir tarafına soğutucu bağlanırsa bir adet mum aleviyle 1,6V ile 1,8V arası gerilim verebilmektedir. Alüminyum soğutucuyu ısı iletken silikon sürerek peltier'e sıkı tutturunuz. Peltierin çok kırılgan olduğunu unutmayınız. Aşağıda peltier'in nasıl çalıştığı hakkında kısa bir paragraf bulacaksınız. Proje için gerekli malzemeler;

Bunun için gerekli malzemeler;
1- Peltier 5V, 50W (ebay veya aliexpress te yaklaşık 10$)
2- Alüminyum soğutucu,
3- Isı iletken silikon,
4- Kullanılmış 4 adet 1.5 v şarj edilebilir pil,
5- dişi usb konnektör,
6- step- up booster regülator.


Devre şeması;





Peltier nedir?
Peltier, termoelektrik prensiplerle çalışan ve soğutucu olarak kullanılan bir elektronik devre elemanıdır. Termoelektrikte peltier etkisi olarak bilinen olguyla calışan katı hal soğutucular olarak tanımlanırlar. Termoelektrik soğutucular, küçük bir ısı pompası gibi çalışan yarı iletkenlerdir. Bir doğru akım kaynağından sağlanan küçük bir voltaj sayesinde, ısı, modülün bir ucundan diğerine doğru hareket eder. Böylece modülün bir yüzü ısınırken, diğeri de eşzamanlı olarak soğumaya başlar. Bu olay, doğru akım kaynağının artı ve eksi kutuplarının yer değiştirmesiyle aksine çevrilebilir. Bir termoelektrik modülü, kullanım amacına göre ısıtıcı veya soğutucu olarak kullanılabilir. Termoelektrik modüle doğru akım kaynağının bağlanması, elektronların yarı iletken nesneden geçmesini sağlar. Maddenin soğuk tarafında, elektron hareketi sayesinde ısı soğurulur ve sıcak uca gönderilir. Sıcak olan uca ısı transfer elemanı bağlandığı için, ısı, ısı transfer elemanından çevreye verilir. Termoelektrik cihaz iki şekilde kullanılabilir. Birincisi, cihazın iki tarafına sıcaklık farkı uygulandığında termoelektrik cihaz elektrik üretmek için kullanılabilir. İkincisi, termoelektrik cihaza elektrik (doğru akım) uygulandığında cihazın bir tarafı ısınır ve diğer tarafı soğur.


Step-up modülü;
Step-up regülatörü internetten satın alabilirsiniz. Burada kullanılan modül Ebay'de 2 tanesi 0.99$ dan (http://www.ebay.com/itm/2pcs-PFM-Control-DC-DC-USB-0-9V-5V-to-5V-dc-Boost-Step-up-Power-Supply-Module/311520400471), aliexpress'te 5 tanesi 8.24$ dan (http://www.aliexpress.com/item/5pcs-lot-0-9V-5V-0-9V-5V-to-5V-DC-DC-Voltage-Converter-Step-Up/1114336216.html) satın alabilirsiniz.
Modül özellikleri;
Giriş gerilimi: 0.9-5V, Çıkış gerilimi: 5V
Maksimum Çıkış akımı: 480mA
başlangıç gerilimi: 0.8V, çıkış akımı 7mA
Giriş 1-1.5V, çıkış 5V 40-100mA
Giriş 1.5-2V, çıkış 5V 100-150mA
Giriş 2-3V, çıkış 5V 150-380mA
Giriş 3V üzerinde, çıkış 5V 380-480mA