Nerede bu elektron?

Nerede bu elektron, gerçek yerini ve nasıl hareket ettiğini bilen varmı? Ben bilmiyorum.
Çekirdek etrafındaki yörüngelerde hareket ediyor mu diyorsunuz. Tarihsel olarak izini takip edelim, bakalım neredeymiş.

M.Ö.400- Democritus; Madde taneciklerden oluşmuştur ve taneciklere atom denir. Henüz elektron diye birşey yoktur.

1803- Dalton; Atomlar içi dolu kürelerdir. Maddenin en küçük yapı taşı atomdur, parçalanamaz. Elektron diye birşey hala yoktur.

1902- Thomson; Atom, dışı tamamen pozitif yüklü bir küredir ve negatif yüklü elektronlar kek içindeki gömülü üzümler gibi bu küre içerisine gömülmüş haldedir.

1911- Rutherford; Atom güneş sistemine benzer. Kütlesi yaklaşık olarak çekirdeğin kütlesine eşittir. Elektronlar çekirdek etrafındaki yörüngelerde dönerler.

1913- Bohr; Elektronlar çekirdek etrafında ivmeli bir hareketle çekirdeğe düşmeden, çekirdekten sabit uzaklıkta bir kabukta hareket ederler. Bu sabit uzaklıklara enerji seviyeleri adı verilir. Her bir enerji seviyesinde bulunması gereken elektron sayısı bellidir.

1920- Heisenberg; Bir taneciğin nerede olduğu kesin olarak biliniyorsa, aynı anda taneciğin nereden geldiği veya nereye gittiğini kesin olarak bilemeyiz. Benzer şekilde, taneciğin nasıl hareket ettiğini biliyorsak onun yerini kesin olarak bilemeyiz. Buna göre, elektronun herhangi bir andaki yeri ve hızı aynı zamanda kesin olarak bilinemez. Bir taneciğin yerini ve hızını ölçebilmek için, o taneciği görmek gerekir. Taneciğin görünmesi de taneciğe ışık dalgası göndermek ile olur. Elektron gibi küçük tanecikleri tespit etmek için düşürülen uygun dalga boyundaki ışık, elektronun yerini ve hızını değiştirir. Bu yüzden, aynı anda elektronun yeri ve hızı ölçülemez. Bu nedenle de elektronların çekirdek etrafında belirli dairesel yörüngeler izledikleri söylenemez. Yörünge yerine elektronun (ya da elektronların) çekirdek etrafında bulunma olasılığından söz etmek gerekir.

1923- De Broglie; Elektronlar bazen dalgaya benzer özellikler gösterebilirler. Çekirdek etrafındaki elektronlar yörüngeler arasında geçiş yapabilirler (kuantum sıçramaları).

1927- Borglie,Heisenberg ve Schrodinger; Heisenberg'in belirsizlik ilke kuramına göre elektrona bakmadan onun uzaydaki yerini yaklaşık olarak hesap edebiliriz.


Sonuç; Elektrona bakamayız, yörüngesini göremeyiz, sadece olasılık hesabına göre nerede olduğu hakkında yüzde olarak istatistiksel bir tahmin yapabiliriz.