Ev yapımı flok baskı makinesi.

Flok baskı (Flock printing); pamuk, yün, kağıt, cam, metal veya tekstil ürünlerine herhangi bir doğal ya da insan yapımı maddenin liflerinin uygulamayla üzerine işlenmesi, yapıştırılması işidir. Flok baskı yapılan yüzey kabarık, yumuşak, hoş, kadifemsi bir görüntü oluşturulur. Suni kadife olarak da adlandırılır.

Flok baskı düzeni;  lif, yapıştırıcı, dekor şablonu, elektrikli tabanca, ve elektrikli plakadan oluşmaktadır. Lifler, 0,3mm den 6mm boya kadar çeşitli boylardadır ve pamuk, suni ipek, naylon ve polyester gibi malzemelerden oluşur. Baskı yapılmak istenen desen yada figür şablon halinde kesilir. Şablon, baskı yapılacak yüzeye serilerek üzerinden yapıştırıcı (flok tutkalı) sürülür.


Daha sonra baskı tablosunun üzerine serilir. Baskı tablosunun yüzeyi metal iletkendir ve nötr plaka görevini görür. Flok tozları ise flok tabancası denilen delikli bir hazneye konur. Bu haznede metal iletkendir. Flok tabancası, baskı tablosuna 25-30 cm uzakta tutularak çok yüksek gerilim uygulanır (10000kV - 15000kV). Böylece tabanca ile tablo arasında bir elektrik alanı oluşturulur. Tabanca içindeki tozlar yüksek gerilimle yüklenerek elektrik alanı içinde nötr plakaya doğru hızla hareket ederler. Nötr plakaya ulaşan elektrik yüklü tozlar ok gibi yüzeye çarparak yüklerini boşaltırlar. Yüklerini boşaltan ve yüksüz kalan tozlar, tekrar tabancaya doğru (pozitif yüke doğru) hareket ederler. Ancak yapıştırıcı sürülen bölgelere saplanan tozlar, bir ucundan yapıştığı için geriye dönemezler ve çimen gibi dik, kabarık bir yüzey oluştururlar. İşlem sonucunda yapıştırıcı sürülen yüzeyler tozla kaplanırken diğer taraflar temiz bir şekilde kalarak kabarık bir desen oluşturur.
Flok baskı, flok tutkalının uygulanabildiği her malzemeye yapılır. Flok tozları yapıştırıcı üzerine saplandığından, yapıştırıcının altındaki malzemenin pek bir önemi yoktur. Önemli olan, yapıştırıcının zemine iyi tutunacak özellikte olmasıdır. Maket sektöründe gerçekçi bir çim görüntüsü oluşturmak için, ses emici duvar yapımında, davetiye, dolap çekmece içleri gibi, hemen hemen istenilen her yere uygulanabilmektedir.

Şimdi bizde ev yapımı, çok ucuz ve kolay bir flok baskı sistemi yapalım. bunun için gerekli malzemeler;
1- Çay süzgeci,
2- 3.7V Li-ion batarya (eski cep telefonu bataryası),
3- Bas-çek anahtar,
4-  Yüksek gerilim transformatörü  (fiyatı yaklaşık 8$, buradan alabilirsiniz),
5- İletken plaka.

Aşağıdaki basit düzeneği kuralım.


Yüksek gerilim transformatörü giriş gerilimi çalışma aralığı  3V - 6V dur.  6V luk giriş geriliminde yaklaşık 1000kV çıkış gerilimi vermektedir. Biz  3.7 V li-ion batarya ile kullanacağımız için çıkış gerilimi ve mesafe biraz düşecek. Seçtiğimiz batarya, yaklaşık 2200 mAh veya daha fazla akım verebilmelidir. Makinemiz 3,7 V luk cep telefonu bataryasıyla yaklaşık 8 - 10 cm den rahat çalışacaktır. Çalışma esnasında yüksek gerilim trafosunun içinde sıcaklık artar ve yavaş soğur, Bunun için bas-çek anahtarı çok uzun süre basılı tutmayın. 

UYARI: Cihazınızın toprakla temas eden her şeye yüksek gerilim atlaması (ark) yapacağını unutmayın ve kullanırken dikkatli olun.