SD Kartınızın üzerinde neler yazıyor?

Günümüzde markası ve modeli farklı yüzlerce model SD kart mevcut. Peki, SD kart ihtiyacımız olduğunda doğru kartı seçebiliyormuyuz? SD kartların üzerinde marka ve modelden başka mevcut sembollerin anlamını biliyormuyuz?
İlk SD (Secure Digital) kart, Ağustos.1999 yılında SanDisk firması tarafından duyuruldu. Tabii ki adını ve ilk standartları SanDisk firması belirledi. Ardından Panasonic ve Toshiba firmaları, ürettikleri cihazlar için uyumlu MultiMedia (MMC) kartlarını üretti ve standartlarını belirledi. Bu üç firma standartları birbirlerine uydurmak için birleştiler. Böylece hafıza kartlarının endüstriyel standartları günümüzde bu üç firma tarafından belirlenmektedir. Bu firmalar, Ocak.2000 de SD kart standartlarını oluşturmak için SD Assocation (SDA) adında kar amacı gütmeyen bir organizasyon kurdu. SDA ya üye günümüzde yaklaşık 1000 üye firma var. Her firma SDA nın belirlediği ve onun koyduğu standartlara uygunluğunu belirleyen lisanslı logoları kullanırlar.
SD kartlar 3 ayrı özelliğe bağlı olarak 4 ana grupta toplanır. Bu 4 grup kart tipini belirtir. Bunlar; Standart-Capacity (SDSC), High-Capacity (SDHC), eXtended-Capacity (SDXC) ve SDIO (veri depolama için ayrı giriş/çıkış fonkisyonları mevcut). 3 Ayrı özellik kartın boyutlarını belirtir. Bunlar; Orjinal-boyut (original size), Mini boyut (minisize) ve Micro-boyut (micro size) .
Aşağıda iki farklı model kart ve kartların üzerindeki standartları belirten semboller bulunmaktadır.
Sembolleri tek tek açıklayalım. 
1- Üretici firma adı.
2- Üretici firmanın belirlediği model.
3- Kartın kapasitesini belirtir.
4- Kartın boyutlarını belirtir. SD (32mmx24mm) , MiniSD (21.5mmx20mm), MicroSD (11mmx15mm).
5- Kart tipini belirtir. Kart tipi kullanılan cihaz için çok önemlidir. Farklı kart tipleri farklı dosya formatı içerir. Cihazınızın tanımadığı bir dosya formatı kartın tanınmamasına neden olur. Çoğu cihaz modelde geriye doğru uyumluluk gösterir. Ancak bu, cihazınızın performansını önemli ölçüde etkiler. Bazı tiplerde ise cihazınızın kart girişi (slot) uyumlu olmayabilir. Kart tipleri; SD ( 1MB - 2GB ), SDHC ( 2GB - 32GB ), SDXC (32GB - 2TB ). Kart tiplerine göre dosya formatı; SD FAT12 veya FAT16, , SDHC FAT32, SDXC exFAT.
Uyumluluk tablosu;

6-UHS Bus Speed Rating: Kartın maksimum veri yolu hızını belirleyen standarttır. Kartı bellek olarak düşünürsek UHS desteklemeyen kartlar maximum 25MB/s hızında çalışırken UHS-1 kartlar 104MB/s, UHS-II kartlar 312 MB/s hızlara çıkabilmektedir. Bu hızlara çıkabilmek için, kartla birlikte cihazın kart girişinin de standarda uyumlu olması gerekir. Kartlar eski tip standartlardaki kart girişlerine de uyumludur. Fakat eski tip kart girişi olan cihazınıza bu standartta kart aldıysanız kartınız bu hızlarda çalışmaz. Bu simge cihazınızın kart girişi slotunda ya da kullanıcı el kitabında gösterilir.
7-UHS Speed Class Rating: UHS (Ultra High Speed) kartların hızını belirtir. Bu özellik kartın minimum yazma hızını gösterir. Video cihazları için çok önemli bir parametredir. UHS nin Baş harfi U nun içine yszılan rakamla gösterilir. İki sınıf mevcuttur. UHS-1 10MB/s den daha yavaş olamaz. UHS-3 30MB/s den daha yavaş olamaz.
8-Speed-Class Rating: UHS standardı kabul edilmeden önce kullanılan hız sınıfı standardını gösterir. Bu gösterim artık gereksiz olduğu halde, hala eski standartlara dayalı üretim yapan firmalar hem yeni hem de eski hız sınıfı standardını kullanmayı tercih ediyor. Bu özellik de UHS Speed Class Rating de olduğu gibi kartın minimum yazma hızını gösterir. Eski standarda göre en hızlı sınıf Class 10 dur. Class 10 kart 10MB/s den daha yavaş olamaz. Diğer sınıflar; Class 2 (2 MB/s), Class 4 (4 MB/s), Class 6 (6 MB/s), Class 8 (8 MB/s) ve Class 10 (10 MB/s) dur.