Manyetometre Yapalım...

 Manyetometre Yapalım.
3 doların altında bir manyetometre yapalım!.
Neodimiyum mıknatısların yakınındaki güçlü bir manyetik alanın gücünü ve yönünü ölçebilen basit bir araç yapmanın bir yolunu, ucuza alabileceğiniz malzemeleri kullanarak açıklıyoruz. Kullanıma hazır, ucuz bir sensör kullanılarak tasarlanmıştır.

Manyetik alanın gücünü ölçen çok sayıda hazır elektronik bileşen vardır. Her türlü cihazda kullanılırlar, biz burada, maliyet çok makul. "Ratiometric Linear Hall Effect Sensor IC" olan bir Allegro A1302'yi seçtik. Genellikle 2 doların altında bulunabilir.

A1302 sensörü farklı şekilde çalışır; bir açma/kapama anahtarı değildir. 5 Volt'ta güç veriyorsunuz ve gördüğü manyetik alanla ilgili bir çıkış voltajı veriyor. Sensörden çıkan voltaj, okuduğu manyetik alanla doğru orantılıdır.

Gerekli malzemeler:
1- Allegro A1302 Ratiometrik Lineer Hall Etkisi Sensörü IC
2-USB kablosu: PC'nizin USB bağlantı noktasına takılan fişe sahip olduğu sürece eski bir cihazdan birini çalın.
3- Dirençler.
4- Multimetre, voltajı ölçen bir multi-metre kullanabiliriz.

Bu kadar! Tek gereken bu. Ayrıca telleri lehimlemek için bir havya kullandık.

Sonraki birkaç bölümde, bu sensörü multimetremize nasıl bağladığımızı açıklayacağız. D
Sensöre güç sağlamak için sabit bir 5 Volt kaynağa ihtiyacımız var. Ucuz bir şey için eski bir USB kablosunun ucunu kullandık. Bir PC'nin önüne takarak harika bir 5 Volt besleme elde ediyoruz.
Bir USB kablosunun içinde 4 tel bulunur. Bunlardan ikisi 5V ve Toprak, diğer ikisi veri içindir (kullanmayacağız).
Sensör üzerindeki 3 pinin uçlarına kabloları lehimledik. Topraklama pimini USB kablosunun (genellikle siyah) topraklama kablosuna ve Vcc'yi 5V hattına (genellikle kırmızı) bağlayın.
Bir multimetrenin iki probunu bu devre şemasının A ve B noktalarına yerleştirerek sensörün ham voltaj çıkışını ölçebiliriz.




Çıkış, 0 ila 5 Volt arasında değişir, burada manyetik alan olmayan nokta ortada 2,5 Volt'ta bulunur. Yakınlarda mıknatıs yokken 2,5V görmelisiniz.
Sensörün düz yüzüne normal (içine) bir manyetik alana maruz kaldığında, voltaj bu 2.5V orta noktadan uzaklaşacaktır. Bu voltajı Gauss cinsinden ifade edilen bir alan kuvvetine dönüştürmek için bir dönüşüm tablosu şöyledir;




Bu kurulum işe yarasa da, çıktı sezgisel olmaktan biraz daha azdır. Sayaçtaki sayıyı alan kuvvetine dönüştürmek için kişinin kafasında çok fazla matematik yapması gerekir. Manyetik alan yokken voltmetreyi sıfır yapıp manyetik alanın yönüne göre pozitif veya negatif değerler verebilsek daha iyi olurdu.
Bunu Aşağıdaki devrede gösterildiği gibi birkaç direnç ekleyerek yapıyoruz. 2 özdeş direnç kullanarak, aralarındaki bir noktadaki (C noktası) voltajın yerden 2,5V yukarıda olmasını bekleyebiliriz. Akım akışını oldukça düşük tutacak kadar büyük dirençler seçtik - bir PC'deki USB bağlantı noktası ancak bu kadar güç sağlayabilir. Yaklaşık 7.5mA (sadece yaklaşık 0.04 Watt) akım için iki 100 Ohm direnç kullandık.



Şimdi voltmetreyi C ve B noktalarına yerleştirerek alan olmadığında sıfır olan okumaları görebiliriz. Sayaç, çıkış voltajını toprakla karşılaştırmak yerine çıkış voltajını 2,5V ile karşılaştırıyor. Metre üzerindeki sayıları gauss cinsinden ifade edilen gerçek alan gücüyle karşılaştırmak için yine de bir tabloya ihtiyacınız var, ancak en az sıfır sıfıra eşittir.

Şimdi devreyi biraz değiştirip, 1.000 Gauss'un 1V olarak görünmesini sağlayalım.
R3 için 47 Ohm direnç ve R4 için 11(A 10k ve 1k) Ohm değeri kullandık. Başka değerler de kullanabilirsiniz, ancak bu oran, metrede 1 Volt'u 1.000 Gauss'a karşılık gelen yapmak için ihtiyacımız olan şeydi.



Bu sensör, yaklaşık 1.750 - 2.000 gauss'a kadar alan kuvvetlerini okuyabilir. Daha güçlü manyetik alanlara maruz kalırsa, sensör zarar görmez ancak çıkış bu sayı ile sınırlıdır veya "sabitlenir".

Bu sensör, yaklaşık 1.750 - 2.000 gauss'a kadar alan kuvvetlerini okuyabilir. Daha güçlü manyetik alanlara maruz kalırsa, sensör zarar görmez ancak çıkış bu sayı ile sınırlıdır veya "sabitlenir". Bunu  manyetik alanların göreceli gücünü incelemek ve karşılaştırmak için harika bir yoldur.

 

kaynak:  https://www.kjmagnetics.com/blog.asp?p=gaussmeter